Blog :: Swasthya
0 Prijava

Naročite se na naš novičnik!

Vas zanimajo uporabni nasveti, domači recepti, modrosti ajurvede za vsakdan? Prijavite se na novice - obvestili vas bomo, kadar se na našem blogu pojavi nov članek!

Arhiv člankov na blogu

Spomladanski post - zakaj in kako?

Postenje je praksa, ki obstaja že tisočletja in so jo sprejele različne kulture in religije po vsem svetu.

Koncept posta je, da se določeno obdobje vzdržimo hrane ali pijače, bodisi kot duhovna disciplina bodisi kot način za izboljšanje zdravja.

Medtem ko je bil post tradicionalno povezan z verskimi obredi, se danes vse bolj priznava kot praksa, ki spodbuja zdravje. V tem članku bomo raziskali prednosti posta spomladi in kako ga lahko uporabimo za izboljšanje zdravja in dobrega počutja.

Kaj je kitchari in zakaj ga jemo?

Kitchari je preprosta a okusna jed, ki se skuha iz ene vrste stročnice in ene vrste žitarice. V ajurvedski tradiciji je kitchari, ki ga pripravimo iz fižola mung, basmati riža in nekaj začimb, eden najpomembnejših medijev za razstrupljenje telesa.

Abhyanga - zimski ritual za zdravje in lepoto

Abhyanga je v ajurvedi opisana kot pomemben del našega zimskega življenjskega sloga. To je zelo sproščujoča aktivnost z raznolikimi blagodejnimi učinki za naše telo in um. V zimskih mesecih nam bo pomagala, da se izognemo melanholiji, stresu in napetosti ter poskrbimo za to, da je naš um sproščen, telo pa polno energije.

Sudanta - zeliščna zobna pasta po ajurvedskem receptu

Zobna pasta Sudanta je novo poglavje celostne skrbi za zobno in ustno higieno. Njene glavne sestavine izvirajo iz časovno preizkušene ajurvedske znanosti in dajejo tej zobni pasti neizpodbitne prednosti pri skrbi za lep in zdrav nasmeh. Vsaka izmed zeliščnih sestavin v tej zobni pasti je skrbno izbrana in igra ključno vlogo pri skrbi za odpravljanje in preprečevanje kariesa, zobobolov, krvavečih dlesni in slabega zadaha.

Triphala - čudežni tonik iz narave

Triphala je zeliščna kombinacija treh sadežev – od tu izhaja tudi njeno ime: tri pomeni število tri, phalum pa je sanskrtska beseda za sadež ali plod.

Triphala je eden od osrednjih, najbolj priljubljenih in najbolj široko poznanih in uporabljanih ajurvedskih zeliščnih preparatov. Zaradi svoje sestave velja za sredstvo, ki uravnava vse tri doše, zaradi blagodejnega delovanja na celotno telo pa je tudi eno od redkih (ajurvedskih) prehranskih dopolnil, za katerega se ajurvedski strokovnjaki strinjajo, da ga lahko večina ljudi samostojno uporablja (torej brez posveta z ajurvedskim zdravnikom) in sicer tudi na dolgi rok. Rezultati modernih študij pa vedno bolj podpirajo učinke te starodavne in zato tudi časovno-preizkušene zeliščne formule iz ajurvede.

Z ajurvedo proti debelosti

Debelost je skrajno stanje prekomerne prehranjenosti, do katerega pride zaradi prevelikega vnosa energetsko bogate hrane v telo. Ajurvedska medicina uči, da je medoroga (ajurvedski termin za debelost) posledica neravnovesja v kapha doši.

Pozdrav soncu in njegove koristi

Pozdrav soncu (ang.: Sun Salutation, sanskrt: Surya Namaskar) je jogijska vaja, sestavljena iz posebnega zaporedja dvanajstih jogijskih položajev (asan). Položaji, ki tvorijo pozdrav soncu, se pri izvajanju elegnatno povezujejo v nepretrgano, gladko gibanje, v katerem sodeluje celo telo.

Dihalne vaje

Pranayame ali jogijsko dihanje so različne oblike dihalnih vaj, preko katerih iz svojega telesa odstranjujemo fizične, psihične in čustvene ovire, s čimer ojajšamo in spodbudimo pretok zraka in življenjske energije, prane, skozi telo. 

Ajurvedski režim za (zgodnjo) jesen

Jeseni se v naši okolici poveča delež vata doše, ki je sestavljena iz etra in zraka. To spremebno občutimo v kvaliteti zraka: postane hladnejši in bolj rezek, poveča se moč vetra, ki v okolico vnese lahkotnost, grobost, sušo in nestalnost. Prehod v jesen nas bo manj prizadel in razdražil, če v tem času poskrbimo za toploto, globoko hranjenje telesa, uma in duha, se prepustimo ljubečim razmerjem in si ustvarimo občutek stabilnosti, rutine in prizemljenosti.

Joga in ajurveda za lepe in zdrave lase

Koža, nohti in lasje odražajo zdravje našega telesa. Ajurveda zdravje definira kot stanje harmonije in ravnovesja med umom telesom in duhom - notranje ravnovesje našega celotnega bitja je tako tudi osnova zdravja in lepote, ki ju kažemo navzven.

Nadi parikša - pulzna diagnostika

Nadi parikša ali pulzna diagnostika je starodavna ajurvedska metoda, s katero se preverja zdravsteno stanje v telesu. Vešči ajurvedski zdravniki, izurjeni v tej povsem neinvazivni tehniki, lahko preko otipa pulza zaznajo neravnovesja v došah, prani, tejas in ojas in natančno določijo fizična, mentalna in čustvena neravnovesja ter bolezni v telesu.

Motnje v delovanju ščitnice in ajurvedski pogled nanje

Z motnjami v delovanju ščitnice se spopada mnogo ljudi. Motnje v delovanju ščitnice so večinoma posledica dveh avtoimunih bolezni, do katerih pride, ker se v telesu pojavijo pozitivna protitelesa proti ščitničnim hormonom. Nepravilno delovanje ščitnice povzroči spremembe v presnovi, saj hormoni ščitnice uravnavajo in kontrolirajo mnoge metabolične procese v telesu.

Ajurvedski slovarček

AJUR - življenje;

VEDA - znanost;

AJURVEDA - znanost o življenju;

V tem blogovskem zapisu smo zbrali najpomembnejše in najbolj pogoste ajurvedske termine.

Trpek okus

Trpek okus hrani dajejo čreslovine (tanini), ki se nahajajo v lubju in listih rastlin ter v lupinah sadežev in imajo adstringentno delovanje. Okus je po ajurvedskem pojmovanju sestavljen iz zraka in zemlje in je suh. Zaradi adstringentnega delovanja se sluznice v ustih skrčijo, kar ustvari občutek suhosti in včasih daje celo dušeč občutek in nas sili h kašlju.

Grenek okus

Hrana grenkega okusa pomirja kapha in pitta došo, ker razstruplja celice, organe in sisteme v telesu. Grenek okus telo hladi in v ajurvedi velja za najbolj hladnega od okusov, ki hladijo. Prekomerno uživanje hrane grenkega okusa iz ravnovesja spravi vata došo in povzroča prebavne težave, na psihološki ravni pa vodi k občutkom zavisti in, seveda, grenkobe.

Oster okus

Ta okus bi lahko imenovali tudi pekoč ali rezek. Hrana ostrega okusa uravnava kapha došo, ker spodbuja znojenje in čisti sinuse. Prekomerno uživanje hrane ostrega okusa poruši ravnovesje vata in pitta doše. Oster okus je sestavljen iz elementov ognja in zraka in ustvarja občutek suhe vročine. 

Kisel okus

Kislo hrano moramo uživati zmerno in v majhnih količnah. Če imamo v telesu presežek pitta ali kapha energije se moramo kisli hrani izogibati. Kisla hrana spodbuja prebavo in apetit, poveča izločanje prebavnih encimov in greje telo.

Mednarodni dan joge 2017

V soboto, 17.6., je na zelenici Pasja ravan v parku Tivoli potekal Mednarodni dan joge, ki ga je organiziralo Veleposlaništvo Indije v Ljubljani. K sodelovanju so bila povabljena različna združenja, ki učijo in promovirajo jogijske tehnike.

Slan okus

Hrana slanega okusa uravnava (znižuje) vata došo, ker spodbuja apetit in okrepi ostale okuse oz. okus hrane na splošno. Prekomerno uživanje slane hrane poruši ravnovesje kapha in pitta doše. Slan okus izhaja izključno iz soli in je v prehrani zlahka prepoznaven.

Sladek okus

Hrana sladkega okusa uravnava vata in pitta došo, ker deluje pomirjevalno in zadosti telo in duha, vendar moramo biti pri uživanju te vrste živil izredno previdni. Prekomerno poseganje po sladki hrani vodi k povečanju telesne teže in razdraži kapha došo.

Šest okusov ajurvede - 2. del

Okus je izkušnja - da okus presega zgolj fizično oskrbo telesa s hranili nam kaže tudi moč vonja, za katerega vemo, da je močan budilec spomina in emocij. Ko hrano okušamo, dobimo z okusom več kot samo informacijo o njeni slastnosti - okus nosi tudi informacijo o fizikalnih in energetskih vrednostih hrane, ki jo zaužijemo.

Sahaj Samadhi meditacija

Sahaj Samadhi meditacija je posebna tehnika meditacije, ki nas preko osredotočanja na mantro in dihanje globoko sprosti, pomlajuje naše telo in lajša težave povezane s stresom.

Šest okusov ajurvede - 1. del

Ajurveda razlikuje šest okusov, ki energetsko vplivajo na telo, um in duha, njihovo specifično delovanje v naših telesih pa je odvisno tudi od tega, katera izmed doš prevladuje v našem telesu. Šest okusov ajurvede je določenih kot: sladko, kislo, slano, grenko, ostro, trpko.

Z ajurvedo v pomlad in poletje

Prehod med letnimi časi je za bolj občutljive med nami lahko naporen - tu pa nam na pomoč zopet priskoči ajurvedsko znanje. V tokratnem prispevku pišemo o tem, kako se z ajurvedo pripravimo na pomlad in zgodnje poletje.

Ajurveda in razstrupljanje jeter - 2. del

Kateri so torej najbolj učinkoviti načini razstrupljanja jeter?

Jetra nam bodo vsekakor hvaležna za občasno postenje, saj jim umanjkanje nove pošiljke hrane omogoči čas za presnovo starih toksinov, kar znatno razbremeni celotni sistem...

Ajurveda in razstrupljanje jeter - 1. del

Ajurveda nas uči, da so zdrava in gladko delujoča jetra nič manj kot motor takoimenovanega prebavnega ognja. Sodijo med najbolj predane garače v celem telesu, saj so med drugim zadolžena za presnovo glukoze, maščob in beljakovin ter za nevtralizacijo cele vrste strupenih snovi...

Z modrostjo ajurvede nad prehlad! 3.del

V zimskem času nam ajurveda narekuje, da je treba jesti več sladke, kisle in slane hrane. Izogibati pa se mormao hrani, ki je pekoča ali deluje kot astringent (strjuje kri), saj taka hrana zvižuje raven Vata doše v telesu (hlad je lastnost Vate)...

Z modrostjo ajurvede nad prehlad! 2.del

Kljub pozornemu in pravilnemu prehranjevanju - še toliko bolj pa ob odsotnosti tega - pa vsi zagotovo dobro poznamo tisti neprijetni in hkrati nezmotljivi občutek, da se nas po robovih prijemlje nahod ali celo gripozno obolenje, ki nas lahko že naslednji dan položi v posteljo...

Z modrostjo ajurvede nad prehlad! 1. DEL

Za marsikoga zima pomeni čas ledenih nog, smrkavih nosov in neizprosnega kašlja. Vendar pa ajurveda opisuje zimo kot letni čas, v katerem si lahko s pravilnim obnašanjem zagotovimo več kot dovolj moči in zgledno imunost. Dobra novica je, da pozimi naša presnova deluje na zelo visoki ravni...

Kaj je ajurveda?

Ajurveda je starodavni indijski sistem naravne in holistične medicine. Prevedeno iz sanskrta beseda ajurveda pomeni »znanost o življenju« (sanskrtski koren ayur pomeni »dolgoživost« ali »življenje« in veda pomeni »znanost«).
 
Medtem ko je alopatska medicina osredotočena na zdravljenje bolezni, nam ajurveda podarja znanje o tem, kako preprečiti bolezen in kako odpraviti njene vzroke, če se pojavi.

© 2015, Swasthya d.o.o., vse pravice pridržane. Powered by Shopamine.

Nastavitve piškotkov Moji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Swasthya

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.